fbpx
Skip to content

Oletko harkinnut muuttoa Lappiin? 6 syytä miksi se on hyvä ajatus.

Miksi muuttaa Lappiin?

Lapin alue on Suomen suurin ja pohjoisin maakunta, joka tarjoaa upeita luonnonmaisemia ja mahdollisuuksia erilaisiin aktiviteetteihin. Lapin ainutlaatuinen kulttuuri ja luonto ovat houkutelleet monia ihmisiä muuttamaan alueelle pysyvästi. Tässä artikkelissa käymme läpi syitä, miksi Lappiin muuttaminen voisi olla sinullekin hyvä vaihtoehto.

 

Muuttaessasi Lappiin voit mahdollistaa rauhallisemman elämänrytmin

Lappi tarjoaa rauhallisen elämänrytmin, jota monet kaupungissa elävät kaipaavat. Lappiin muuttaessa voit unohtaa ruuhkaiset tiet ja meluisan kaupunkiympäristön. Elämä Lappiin muuttaessa on hitaampaa ja stressittömämpää, mikä antaa sinulle mahdollisuuden keskittyä omaan hyvinvointiin, elämästä nauttimiseen ja omannäköisen arjen toteuttamiseen,. 

Yhteisöllisyys Lapissa on kultaa

Lapissa yhteisöllisyys on tärkeää, ja asukkaat auttavat ja tukevat toisiaan. Lappiin muuttaessa sinusta tulee osa yhteisöä, jossa tunnet olevasi tervetullut ja hyväksytty. Lappi on myös monikulttuurinen alue, jossa on paljon eri kansallisuuksia ja kulttuureita, mikä tekee alueesta entistäkin mielenkiintoisemman. Facebook ryhmissä saat apua ja tukea uutena tulokkaana ja tavallinen mielikuva on että uudet muuttajat otetaan avosylein vastaan. Facebook ryhmien kautta voi myös saada seuraa harrastuksiin kuten patikointiin, kalastukseen, hiihtoon. 

Työmahdollisuudet

Lapissa on monia työmahdollisuuksia erityisesti matkailualalla. Alueella on paljon hotelleja, ravintoloita ja muita palveluita, jotka tarjoavat työpaikkoja paikallisille ja ulkomaalaisille. Lapissa on myös mahdollisuuksia yrittäjyyteen, sillä alueella on paljon potentiaalia matkailualan kasvulle. Esimerkiksi seuraavat alat tarvitsevat paljon työvoimaa kiitos kasvavan turismin ja tämä luo paljon erilaisia työmahdollisuuksia:

– Hotelliketjut 
– Hiihtokeskukset
– Elämystoimistot 
– Kaivos- ja teollisuustoiminta
– Sosiaali ja terveysala

 


Kulttuuri Lapissa on rikasta

Lapin kulttuuri on rikas ja monipuolinen. Saamelaiskulttuuri on erityisen merkittävä Lapin alueella, ja siitä löytyy monia nähtävyyksiä ja tapahtumia. Saamelaiskulttuurin festivaalit ja poronhoito. Lapin kulttuuri on myös rikasta musiikin, taiteen ja käsityön saralla, joten taiteen ystävät löytävät alueelta varmasti paljon kiinnostavaa nähtävää. Tässä esimerkkejä Lapin kulttuuritapahtumista:

– Museoita ja taidenäyttelyitä
– Konsertteja ja päivätansseja
– Markkinoita ja kirpputoreja
– Liikunta ja urheilutapahtumat

Lisää voit kurkata lapin tapahtumista täältä https://www.tapahtumienlappi.fi/

Asumiskustannukset muuttaessasi Lappiin

Lapissa asumiskustannukset ovat usein edullisemmat kuin kaupungeissa, joten se voi olla houkutteleva vaihtoehto niille, jotka etsivät edullisempaa elämää. Vaikka asuminen voi olla edullisempaa, Lapin asunnot ja talot ovat usein suurempia ja monilla on oma piha tai jopa tontti.

Terveyshyödyt

Lapin luonto ja rauhallinen elämänrytmi voivat myös olla hyödyllisiä terveydelle. Luonnossa liikkuminen, raikas ilma ja rauhallisempi elämänrytmi voivat vähentää stressiä ja parantaa mielialaa. Lapin puhdas ilma ja luonnon antimet ovat myös terveellisiä, joten voit nauttia hyvästä terveydestä Pohjolassa.

 

Mitä siis vielä odotat? Aina voi myös palata takaisin. 

Lisäksi kausiluontoiset työt voivat olla hyvä hybridikokeilu:

1. Etsi kausiluontoinen työ, esim hiihtokeskuksessa talvella
2. Saatuasi työtarjouksen etsi asunto, etsi harrastuskavereita fb ryhmistä 
3. Etsi alivuokralainen tai vuorkalainen nykyiseen asuntoosi esim 6kuukaudeksi eli hiihtokauden ajaksi
4. Kilpailuta muutto lappiin ruutin kautta. 

Hyppää kohti tuntematonta ja jos et viihdy niin tule takaisin kokemusta rikkaampana. 

Tässä vielä selviytymisopas muuttaessasi Lappiin:

Tässä kevyt selviytymisopas Lappiin. Tietyt asiat saattavat yllättää, esim valon määrä ja pimeys riippuen kaudesta.

Valon määrä

Kesäisin Lappi on yötön yö, joka täynnä valoa. Apua voi löytyä pimennysverhoista, jotka tekevät elämästä huomattavasti helpompaa. Ulkona yöpyvien kannattaa harkita vakavasti unenvaimennusmaskin hankkimista.

Välimatkat Lapissa

Lappi on valtava alue ja matkat eivät ole yhtä lyhyitä kuin kaupungissa. Älä siis jätä tankkaamista viimetinkaan ja pidä lämpimät vaatteet aina mukana. Jos autoa hajoaa niin voi joutua odottamaan muita autoloijoita jonkin aikaa. Lappilaiset maisemat ovat erilaiset ja jättävät paljon ihasteltavaa, ja ruuhkat ovat harvinaisia. 

Ihmisiin tutustuminen

Lappiin muuttaessa voi tuntua yksinäiseltä, jos ei tunne vielä ketään alueella. Onneksi ihmiset Lapissa ovat yleensä avoimia ja helposti lähestyttäviä. Vaikka joskus voi tulla vastaan rehellistä puhetta, ei kannata säikähtää ja jatkaa yrittäen tutustua uusiin ihmisiin. Erilaiset harrastukset voivat olla hyvä tapa löytää uusia tuttavia ja ystäviä. 

Pyydä apua matalalla kynnyksellä

Lapin alueella ei kaikki erikoiskaupat ole auki vuorokauden ympäri ja silloin tällöin voi tulla yllätyksiä ja tarvita apua. Näissä tapauksissa on täysin normaalia pyytää apua ohikulkevilta, naapurustolta tai oman kylän Facebook-ryhmiltä. Yleensä apua on saatavilla,

Marjastus, metsästys ja kalastus Lapissa

Lapissa asukkaat ovat intohimoisia marjoista, metsästyksestä ja kalastuksesta. Saaliin ei tarvitse olla se pääasia. Kun lähdet marjanpoimintareissulle, kalaan tai metsästämään on tärkeää muistaa kunnioittaa luontoa ja varustautua asianmukaisesti. On hyvä tietää mihin on menossa ja varmistaa, että puhelin on ladattu ennen reissua.

Pimeys ja selviytyminen Lapissa

Lapin talvi on tunnettu pitkistä ja pimeistä päivistä, mutta todellisuudessa ainoastaan loppusyksy on oikeasti pimeintä aikaa ennen kuin lumi valaisee maiseman. Pimeät ajat voi viettää kotosalla hyvällä omatunnolla katsoen sarjoja tai lukien kirjoja.

Kylmyys

Kerrospukeutuminen on avain säänkestävyyteen. Käytännöllisyys ennen muotia. Ei ole sattumaa, että Lapissa näkee usein ihmisiä käyttämässä tuulta pitäviä kuoritakkeja, mikä on verrattain vähäistä eteläisemmässä Suomessa.

Lumityöt

Lunta tulee lapissa paljon. Ota lumityöt siis virkistävänä  hyötyliikuntana!  Toki toinen vaihtoehto on hankkia lumilinko. Tämä on todennäköisesti sijoitus jota et tule katumaan. Heh.

Toivottavasti tämä artikkeli avasi hieman Lapin mahdollisuuksia. Onnea uuteen elämään jos siihen päädyit!

Terkuin Sebastian/ruutti.fi (Itse olen lapissa kuukauden joka kesä, kalastellen ja patikoiden. Instagramissa @fishingvan)

ps kurkkaa myös:

Muuttajan muistilista – mitä muutossa tulee huomioida? 
Kelan tuet muuttokustannuksiin
Miten kotitalousvähennystä voi hyödyntää muutossa?
Miten pakata oikein muutossa?

selviytymisopas lappiin

Ruutti.fi lyhyesti

Ruutilla on kattava verkosto muuttoyrityksiä jotka tekevät muuttokeikkoja. Ruutti-kuljettajat ovat kuljetus- ja muuttoalan ammattilaisia jotka haluavat hyödyntää osaamistaan sekä tyhjää tavaratilaansa liikenteessä. Tavarankuljetukset ovat tavallisesti esim. huonekalujen siirto, yksiön- tai kaksion muutto, varastointipalvelu, noutopalvelu, pikakuljetus tai sorttiasemakuljetus. Me välitämme kaikki tarjouspyynnöt tavarankuljetuksista Ruutti-Kuljettajille ja he vastaavat tarjouksilla mikäli pyyntö osuu heidän reitilleen.

Tarvitsetko sinä muuttokuljetuksen? Täytä tarjouspyyntölomake ja anna meidän hoitaa loput😎

Näin Ruutti toimii:

Jätä tarjouspyyntö

Täytä muuttoa koskevat tiedot niin kuljettajat tietävät mitä kuljetetaan, mistä ja minne.

Vastaanota tarjouksia

Välitämme tarjouspyyntösi noin 150 muuttoalan yrittäjälle. Yhdistelemme heille reittejä 2-3 päivää jotta saisimme sinulle parhaan hinnan.

Valitse sopivin tarjous

Voit hyväksyä tarjouksen tai jatkaa neuvottelua sinulle sopivan kuljettajan kanssa.

Hyvä tietää muuttokuljetuksista.💡

Ruutti-kuljettajat antavat itse tarjouksen kuljetuksesta. Hinta määräytyy usein matkan, ajankäytön ja kulujen mukaan.

Luotettavat Ruutti-kuljettajat. Ruutti-kuljettajat ovat itsenäisiä yrittäjiä/ammattilaisia jotka ovat perehdytetty laadukkaan kuljetuspalvelun tuottamiseen.

Eivät ole. Saat itse päättää jos haluat hyväksyä Ruutti-kuljettajan antaman tarjouksen. Hyväksyttyjä tarjouksia pyydämme kuitenkin kunnioittamaan palvelun toimivuuden takia.